rüzgar gülü

Yenilenebilir Enerji Türlerinden Rüzgar Türbini

Rüzgar Türbini Teklifi Almak İçin: 0332 988 0332

Rüzgar gülleri rüzgardaki kinetik enerjiyi öncelikli olarak mekanik enerjiye sonra da elektrik enerjine çeviren bir enerji sistemi olarak bilinmektedir. Rüzgar türbini rotor, dişili kutusu, kanatlar, elektronik ve elektrik devreleri ve kuleden oluşmaktadır. Rotor sayesinde rüzgarın kinetik enerjisi mekanik enerjiye çevrilmektedir. Rotor milinde oluşan devir hareketi hızlandırılarak jeneratöre aktarılmaktadır. Elektrik enerjisi jeneratör sayesinde oluşmaktadır. Burada oluşan elektrik depolanmak için akülere gönderilmektedir. Eğer kullanım gerekliyse direk olarak kullanıcılara gönderilmektedir. Sürtünme kuvveti ve kaldırma konusu hakkında bilginiz var ise rüzgar türbinlerinin çalışmasını en iyi şekilde anlayabilirsiniz. Cisim üzerinde akış yönünde meydana gelmekte olan kuvvete sürtünme kuvveti denmektedir. Akış yönünde dik olarak bir kuvvet meydana geliyorsa bu da kaldırma kuvveti olarak bilinmektedir. En büyük örneği uçakların yerden havalanmasıdır. Sürükleme kuvvetine verilecek olan örnek paraşüttür. Sürükleme kuvvetini en aza indirmek için yapılmış olan cisimlere akış hattı denmektedir. En iyi örneği balıklar, elips ve zeplin olarak verilmektedir. Yenilebilir enerji türlerinden olan rüzgar türbinlerinin yatay eksenli ve düşey eksenli rüzgar türbini çeşitleri vardır.

Rüzgar Türbini
Rüzgar Türbini

Yatak Eksenli Rüzgar Türbini

Yatay eksenli rüzgar türbini dönme ekseni rüzgar yönüne paralel olarak hareket etmektedir. Rüzgar türbini kanatları rüzgara dik açıda olurlar. Genellikle yatay eksenli rüzgar türbinleri ticari türbinler olarak bilinmektedir. Rotor kısmı rüzgarı en iyi şekilde alacak döner bir tabla üzerine konuşmuştur. Çoğunlukla rüzgarı önden alacak şekilde tasarlanmış olan yatay eksenli rüzgar türbinleri, rüzgarı arkadan alan türbinlerinin yaygın olmamasından kaynaklanmaktadır. Rüzgarı önden alması rüzgar gölgelenmesini önlemek amacıyla yapılmıştır. Rüzgarı önden almasının en kötü yanı sürekli rüzgara baksın diye dümen yapılması olarak bilinmektedir. Ülkemizde en çok kullanılan yatay eksenli rüzgar türbinleri üç kanatlı pervane tipi türbinlerdir. Önceden çok kanatlı olan türbinler su pompalamak, ahıl öğütmek ve ağaç kesme işi için kullanılmaktaydı. Günümüzde ise en çok elektrik üretmek için kullanılmaktadır.

Düşey Eksenli Rüzgar Türbini

Düşey eksenli rüzgar türbini mili düşey halde ve rüzgarın geliş yönüne dik olarak durmaktadır. Çeşitleri Savonius tipi ve Darrieus tipi olarak görülmektedir. Ticari kullanımı pek yoktur. Daha çok deney amaçlı kullanılmaktadır. Dişli kutusu ve jeneratör yere yerleştiği için türbinler kule üzerine yerleştirme gibi bir sorunu yer almamaktadır. Bunun sonucunda da kule masrafı oluşmamaktadır. Dümene ihtiyacı yoktur. Bütün parçalarının bakım ve onarımı kolaydır. Bir tek türbin milinin bakım ve onarımı yorucudur. Güç toprak seviyesinden çıktığı için bir yerden bir yere nakledilmesi kolaydır.

Related Post