Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama

Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama Nasıl Yapılır?

Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama İçin: 0332 988 0332

Güneş ışınlarından faydalanarak yerleşim alanları dışındaki tarımsal arazilerde ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini sağlayan güneş enerjisi sayesinde tarlaların kolayca sulanması sağlanır. Ülkemizde güneş enerjisi ile tarımsal sulama faaliyeti oldukça yaygındır. Şehirden uzak alanlarda olan tarlaların yakınlarında elektrik şebekesinin bulunmaması nedeniyle sulama yapılması oldukça zordur. Sondaj çalışmasının yapılarak toprağın rahatça sulanabilmesi için elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Mazot ya da fosil kaynaklı enerjiler kullanılarak da bu ihtiyaç giderilebilir. Ancak güneş enerjisi ile tarımsal sulama faaliyetine göre çok daha masraflı olan bu yöntemin uygulanması oldukça zordur.

Güneş enerjisi diğer kaynaklara göre hem daha ekonomik hem de sessiz çalıştığı için çevreye zarar vermez. Ayrıca çalışırken etrafa radyasyon, kükürt, duman gibi zararlı etkiler vermediği için oldukça sağlıklıdır. Tam bir çevre dostu olan güneş enerjisinin kaynağı Güneş lduğu için tükenmez ve sürekli kendini yenileyebilir. Diğer kaynaklarda olduğu gibi ek bir yakıt maliyeti yoktur.

Kurulumu Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Geniş bir arazi üzerine kurulan güneş panelleri üzerinde bulunan hücreler güneş ışınlarını emerek doğru akım oluşturur. Elde edilen güneş enerjisi ile tarımsal sulama faaliyetlerinin yanı sıra aydınlatma gibi her türlü cihazlarda rahatlıkla çalıştırılabilir. Hiçbir yakıta ve jeneratör çalıştırılmasına gerek duyulmadan enerjiyi zamanında üretebilmesi yönüyle büyük kolaylık sağlar. Hem kullanım rahatlığı sağlaması hem bütçeye uygun oluşu en önemli avantajlarındandır. Güneş panellerinin kurulumu yapılırken güneş ışınlarına göre konumlandırılması önemlidir. Uygun fotovoltaik panel belirlenmelidir. Böylece sulama için pompalama yapılırken gerekli olan enerji tam olarak sağlanabilir. Sulamanın gece yapıldığı durumlarda suyu depoya çekebilirsiniz. Ayrıca gündüz elde edilen enerjiyi aküye depolayarak gece rahatlıkla kullanabilirsiniz. Güneş enerjisinden farklı alanlarda faydalanmak ya da başka tarlanızda da sulama yapmak için kullanabilirsiniz. Bunun için panellerin taşınabilen ya da belli bir düzlem üzerinde hareket edebilenleri tercih edebilirsiniz.

Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama
Güneş Enerjisi İle Tarımsal Sulama

Güneş Enerjisi İle Sulama Yöntemleri

Günümüzde güneş enerjisi ile tarımsal sulama yöntemleri arasında akü destekli güneş enerji sistemleri, DC pompalama sistemleri, sürücü inverter ve mobil solar römork sistemleri tercih edilmektedir. Sulamada kullanılacak tarımsal arazinin genişliği, kullanım sıklığı ve ihtiyaç duyuan enerjinin miktarına göre en uygun sulama yöntemi kullanılır. Bulunan su kanalı, havuz ya da kuyu çok fazla derin değilse DC pompalama sistemi kullanılır. Düşük voltaj ile çalışan bu sistemin kurulumunda çok sayıda panele gereksinim duyulmaz. İnverter ve şarj regülatörü kullanılmaz. Enerjiyi aküye depolamaya gerek yoktur. Küçük alanlarda enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılan akü destekli güneş enerjisi ile tarımsal sulama ile enerjiyi depolayarak geceleri rahatlıkla sulama yapabilirsiniz. Kısa sürede monte edilebilir ve herhangi bir bakım ve onarım masrafı yoktur. Ormanlarda yangın gözetleme kulelerinde kullanılan mobil solar römork sistemlerini kullanımı ülke ekonimisine büyük katkı sağlamaktadır. Taşınabilir özelliği ile hırsızlara karşı kolayca önlem alınabilir.

Related Post