çatıdan elektrik üretimi

Çatıdan Elektrik Üretimi Yap, Fazlasını Sat!

Güneş Enerji Sistemleri İçin: 0332 988 0332

Enerji kaynakları arasında en cömert kaynak kesinlikle güneş enerjisidir diyebiliriz. Asla bitmez, tükenmek bilmez. Üstelik çevreye hiç bir şekilde zarar vermez. Sırf bu yüzden bile tercih sebebi kabul edilebilecek olan güneş enerjisi şimdi bir de yatırım yapmak için tercih edilebilecek. Henüz düzenleme aşamasında olan bu güzel tasarı sayesinde herkes çatıdan elektrik üretimi yapıp fazlasını satabilecek.
İş yerleri, evler, apartmanlar ve sitlerin çatılarına kurulacak güneş enerjisi panelleri ile herkes elektrik üreticisi olabilecek. Üretilen enerjiden ihtiyaç miktarı kullanılacak, fazlası şebekeye ücret karşılığında satılabilecek. Uygulamada asıl hedef noktası sayılabilecek olan fabrikaların ise yüksek panel fiyatlarının ucuzlaması ile birlikte sistemleri kullanmaya başlamaları bekleniyor.

Tasarruf ve Kar Bir Arada

GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri Ve Endüstrisi Derneği) Genel Sekreteri Hakan Erkan” Basit, hızlı şekilde çatılara kurulacak. Fabrikaların çatılarına kurulacak. Güneş çatılardan yükselecek.” diyerek tasarıyı ilan etti. Çatıdan elektrik üretimi yapan bu sistem en çok küçük kullanıcıların işine yarayacak gibi görünüyor. Birden fazla asansör kullanan ve elektrik tüketimi yüzünden yüksek aidat gideri olan apartmanlar bu şekilde büyük ölçüde tasarruf sağlayabilecek. Bunun yanısıra güneş enerji sistemleri tarafından üretilen elektriğin fazlasını satarak tasarrufa kar ekleyebilecek.

Güneş Enerji Sistemleri
Güneş Enerji Sistemleri

Sisteme Nasıl Dahil Olunacak?

Tasarıyı hazırlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu sisteme enerji satmanın önünü açıyor. Bu uygulamadan faydalanabilmek için kullanıcılar öncelikle şebeke işletmecisine başvuru yapacak. 10 KW’ye kadar elektrik enerjisi üreten güneş enerjisi üretim tesisi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanacak. Elektrik şirketleri bu aşamada devreye girerek talepleri karşılayacak. Son olarak proje onayı gerekecek. Onay aldıktan sonra 90 gün içinde sistem resmi kurumlar tarafından onaylanacak.
Kiracı olmak sistemi kullanabilmek için engel teşkil etmiyor. Ev sahipleri tapu ile kiracılar da en az 2 yıllık kira kontratı ile başvuru yapabilecek. Çok daireli apartmanlar için noter onayı gerekecek. Tasarı uygulamaya başlandıktan sonra sorumlu kurumlar tarafından vatandaş adım adım bilgilendirilecek.

“Türkiye Dünya İle Rekabet Edebilir”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak YEKA ihalesinde “Bu alanda, Türkiye’nin Dünya ile rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün ardına kadar açıldığını düşünüyorum. Çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inşallah rüzgâr enerjisinde de yapacağız… Bu tarz büyük bir yatırım Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüğü açısından çok önemli bir mesaj veriyor…” dedi.
Bilindiği gibi Türkiye yıllık olarak 2.737 saat güneşlenme süresi buluyor. Ancak güneş enerjisinden elde edilen enerji 860 MW gibi göz doyurmayan bir miktar. Bu düzenleme ile bu rakamın kat kat artacağı düşünülüyor.
Çatıdan elektrik üretimi sağlayan yasa tasarısı henüz yeni oluşturulmuşken sektörde büyük hareketlenmeler yarattı. Fatura derdinden kurtulmanın yanı sıra gelir elde etmesi güneş sistemleriniz cazibe merkezi haline getirdi. Sektörde hızla büyüyen, bayileşen firmalar büyük ivme kazandı. Talebin çok olduğu bazı illerde artık yeni bayilik almak mümkün değil, nüfus kapasitesine göre bayileşmeyi tamamlayan illerimiz mevcut. Sizlerde acele edin geleceğin sektörü, yatırımları artık günümüzün kapısını çalmışken kaçırmayın.

Related Post